GESCHIEDENIS VAN HOME- EN GAMECOMPUTERS


  

 

 

 

   Navigator

Verzameling
Te ruil
Speel games
Contact
Gastenboek
Site Info
In English

 


Krenten in de pap
De accessoires die voor de Vectrex zijn verschenen, vormen tegenwoordig de krenten in de pap voor de verzamelaar. Uiterst zeldzaam is bijvoorbeeld de Vectrex 3D Imager, die alleen in geringe aantallen in de Verenigde Staten is verkocht. Het ging om een bril – het leek bijna meer op een masker – met daarin een ronddraaiende schijf, waardoor afwisselend het linker- en het rechteroog werd afgedekt. De Vectrex op zijn beurt toonde afwisselend beelden voor het linker- en rechteroog, zodat een 3D-effect ontstond. De 3D Imager moest worden aangesloten op de linker joystickpoort. Het gebruik had alleen zin met de speciale spellen die ervoor waren gemaakt: 3D Mine Storm, 3D Narrow Escape en 3D Crazy Coaster. Er zat nog een vierde spel in de pijplijn, 3 D Pole Position, maar dat is nooit uitgebracht.

Zoals gezegd heeft de Vectrex een tweede joystickpoort, waarvoor los een extra controller kon worden gekocht. Echt zinvol was dit niet, want bij de meeste spellen kon alleen maar om beurten en niet gelijktijdig worden gespeeld.
Op deze tweede poort kon ook een lichtpen worden aangesloten. Net als de Imager is de lichtpen alleen verkocht in de VS. Er waren drie bijbehorende cartridges: Artmaster, Melody Master en Animaction.

En dan waren er uiteraard nog een heleboel plannen. Zo wilde General Consumer Electronics van de Vectrex een heus computersysteem maken. Gepland waren onder meer een toetsenbord voor de Vectrex, een modem, diskdrive en printer. Ook is een prototype gemaakt van een Vectrex met een kleurenmonitor.

 

 


VECTREX - parel onder de gameconsoles

De Vectrex had begin jaren tachtig veel in zich om een groot succes te worden, maar door verschillende oorzaken maakte deze in het oog springende console zijn verwachtingen niet waar. Voor de verzamelaar van nu maakt dat weinig uit: die is door de vormgeving van de Vectrex meteen verkocht.

Onder de gameconsoles was de verschijning van de Vectrex namelijk uniek: een langwerpig beeldscherm dat enkele centimeters diep verborgen lag in een arcade-achtige zwarte kast. De speler waande zich meteen in zijn eigen speelhal! Ook uniek voor de Vectrex was de controller die ingeklapt in de kast onzichtbaar was, maar tevoorschijn gehaald van een enorme omvang bleek: bijna 20 centimeter lang en 7,5 centimeter breed, met maar liefst vier knoppen en een zelf-centrerende joystick.

Haarscherpse resolutie
De Vectrex dankt zijn naam aan de vectortechniek die in de speelhallen werd toegepast (bijvoorbeeld in Asteroids en Space Wars), maar in gameconsoles voor thuis nog niet eerder was gebruikt. Anders dan bij de rastertechniek in normale beeldschermen hoefden niets steeds alle punten van het scherm opnieuw te worden geprojecteerd, maar kon de projectie worden beperkt tot die delen van het scherm die in gebruik waren. Het resultaat was een haarscherpe resolutie.
Ook kenmerkend, maar niet direct in het voordeel van de Vectrex waren de voorzetschermen à la Magnavox Odyssey. Omdat de Vectrex een zwart-wit-beeldbuis had, werd besloten voor elk spel een gekleurd en transparant scherm te maken dat op de beeldbuis kon werden bevestigd. Dat verlevendigde de spellen en beschermde de ogen bovendien voor het felle, flikkerende beeld dat inherent was aan de vector-techniek.
De Vectrex werd geleverd met één ingebouwd spel: Mine Storm, een afgeleide van de arcade-hit Asteroids. De andere spellen werden geleverd op cartridges die konden worden ingeplugd aan de rechterkant van het apparaat. In totaal zijn er ruim dertig cartridges uitgebracht.

Vader van de Vectrex
De ‘Vader van de Vectrex’ was Jay Smith met zijn bedrijven Western Technology en Smith Engineering. Het idee voor een ‘mini-arcade’ ontstond begin jaren tachtig, in eerste instantie gedacht op een beeldscherm van 5 inch. Smith en de zijnen stapten er in juli 1981 mee naar producent Kenner, maar die had er geen trek in. General Consumer Electronics (GCE), toen bekend door game & watches, was wél enthousiast en wilde met Smith in zee gaan, op voorwaarde dat er een groter scherm zou worden gebruikt. En zo werd, na de werknamen HP-3000 en Vector-X, de Vectrex met een scherm van 9 inch geboren. De nieuwkomer onder de gameconsoles werd in de zomer van 1982 in productie genomen door General Consumer Electronics en verscheen in november van dat jaar in de Amerikaanse winkels. Voor 199 dollar kon de consument thuis zijn mini-speelhal creëren.

Dumpprijzen
Ondanks het feit dat GCE snel door de voorraad heen was, raakte het bedrijf in financiële problemen. Het werd begin 1983 overgenomen door Milton-Bradley (MB), de spellenfabrikant die op elektronisch gebied veel succes had met het spel Simon, maar enigszins jaloers was op winsten die andere fabrikanten als Mattel met echte consoles behaalden. MB besloot de verkoop van de Vectrex direct uit te breiden naar Europa. 1983 Werd het belangrijkste jaar in de korte geschiedenis van deze bijzondere console. Toen was hij het wijdst verbreid en werden ook de meeste spel-cartridges geproduceerd.


32 Miljoen verlies
Toch viel de verkoop tegen bij de verwachtingen en zag MB zich in februari 1984 gedwongen de productie van de Vectrex stop te zetten. Een teken aan de wand was al de enorme daling van de winkelprijs geweest. Als we de Amerikaanse prijzen in ogenschouw nemen: MB zette de Vectrex ook voor 199 dollar in de markt, maar moest de verkoopprijs al snel verlagen tot 150 en zelfs 100 dollar. Een bedrijfsverlies van bijna 32 miljoen dollar was het gevolg. Na de productiestop kampte MB nog met volle magazijnen. De voorraad Vectrexen werd gesleten aan discounters, die ze bijna weggaven voor 45 dollar. Voor de cartridges werd 5 tot 10 dollar gevraagd, vergeleken met 30 tot 40 dollar aan het begin.

Lange leve de Vectrex!
Maar… de Vectrex is niet dood! Alle rechten op de Vectrex en de bijbehorende zaken gingen terug naar Smith Engineering. Zonder winstoogmerk maakt het bedrijf nu nog de distributie mogelijk van cartridge-ROMS, voorzetschermen en handleidingen.
Overigens had Smith Engineering in 1988 nog plannen om met een handheld-versie van de Vectrex te komen, maar het zag daarvan af vanwege de op handen zijnde lancering van de Nintendo Game Boy.

Alleen voor hardcore-gamers
Het is moeilijk exact aan te geven waardoor de Vectrex destijds nooit een groot succes is geworden. Vast staat dat de grootschalige lancering door MB in 1983 niet onder een gunstig gesternte plaatsvond. Een jaar later immers stortte de markt voor videogames totaal in elkaar. Maar dat is wijsheid achteraf.
Mogelijk beviel het zwart-wit-scherm de consument niet; de overlays deden ook voor die tijd natuurlijk wat oubollig aan. Voor consumentenelektronica was de vectortechniek wat betreft grafische resolutie zeker geavanceerd, maar in andere opzichten beperkt vergeleken met de mogelijkheden van de Atari VCS, de Intellivision en de Colecovision. De Vectrex had waarschijnlijk vooral aantrekkingskracht op de ‘hardcore-gamers’ die de voordelen van de vectortechniek kenden uit de speelhallen.

Een belangrijk verkoopargument van GCE en MB was de eigen monitor van de Vectrex, zodat anders dan bij de andere consoles de tv niet hoefde te worden geannexeerd. Dat argument deed het misschien goed in Europa, maar in de VS hadden veel huishoudens inmiddels meer dan één televisie.


Specificaties van de Vectrex

Producent

General Consumer Electronics in 1982/83
Milton-Bradley in 1983/84

Periode 1982-1984
CPU

Motorola 68A09

Frequentie 1,6 MHz
ROM 8 KB (waarvan 4 KB gebruikt door Mine Storm)
RAM 2 x 1 KB
Kleuren geen
Geluid 3 kanalen via AY-3-8912 geluidschip
I/O cartridge, 2 joystickpoorten
Prijs

Bij introductie 199 dollar.
In 1984 gedumpt voor 45 dollar.

Deze site doorsturen aan een vriend

Geschiedenis van home- en gamecomputers, Erik Klooster, Nederland

 

 

   Nieuws

Speel online games op deze site en registreer je naam en highscore. Haal je hart op aan de klassiekers Pac-Man, Space Invaders, Asteroids en Snake. Gratis en je hoeft ze niet te downloaden: ze zijn direct op het scherm te spelen. In de oorspronkelijke versies. Veel plezier!
 

Gameshop - Atari, NES, SNES en SEGA games te koop

nintendo nes en snes games

 

 

 

 

 

Deze site doet met vier computers mee aan het Cancer Research Project, waarvoor wereldwijd al 1,5 miljoen mensen computertijd beschikbaar stellen. Sluit je aan bij ons team: Mrs. Dynamite. Heel erg bedankt!